Újfehétói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

 

 

 

Az ember legősibb kifejezési formája a zene. Ősibb, mint a nyelv, hiszen még írni sem tudott az emberiség, amikor a hang és a dallam már hatalmába kerítette. Victor Hugo szavait idézve: „A zene kifejezi mindazt, ami szavakkal elmondhatatlan, mégsem maradhat kimondatlanul.”

1975-től a világ minden pontján különös figyelmet szentelnek a zenének. Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára 1975-ben az UNESCO október 1-jét a zene világnapjának nyilvánította, melyet ebben az évben már 46. alkalommal ünnepelhettünk. Yehudi Menuhin az első világnap tiszteletére írt köszöntőjében arra kérte a zenészeket és a zenével foglalkozó embereket, hogy vonuljanak ki az utcákra, terekre, és hangszerjátékukkal minél több emberhez juttassák el azt a csodát, amit zenének hívunk.

2021. október 1-jén a Kodály Zoltán Tagintézmény tehetséges növendékei és művésztanárai érkeztek iskolánkba, hogy előadásukkal elrepítsenek bennünket a zene birodalmába. Klasszikus és modern műveket, szebbnél szebb dallamokat hallhattunk előadásukban. A közös éneklés élményét és örömét, valamint a Queen zenéjére megszólaltatott közös ritmus és taps energiáját is megtapasztalhattuk Daróczi Sándorné, Nati néni segítségével.

Köszönjük a Kodály Zoltán Tagintézmény művésztanárainak (Bócz István, Bócz Péter, Daróczi Sándor, Daróczi Sándorné, Derecskei Zsolt, Hotzi Péter, Kovács Irén, Péntek Júlianna, Sárosi Marianna, Schaff Kálmánné), valamint a szorgalmas és lelkes növendékeknek (Barabás Nóra, Hegedűs André, Hegedűs Attila, Horváth Hanna, Kiss László, Kovács Valéria, Márkus Gergő, Mester Márk, Racsan Maja, Szabó Ádám), hogy a zene világnapján színvonalas élménnyel ajándékoztak meg mindannyiunkat.

Gyetvai Krisztina
© 2018-2024 www.ujfehertoiskola.hu | adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Webáruház készítés