Újfehétói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Pályázatok

 

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS ÉLMÉNYPEDAGÓGIAI PROGRAMKÍNÁLAT ÉS TERMÉSZETTUDOMÁNYOS ÉLMÉNYKÖZPONTOK FEJLESZTÉSE

EFOP-3.3.6-17-2017-00016

 

 Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nyíregyházi Egyetem, valamint a Nyíregyházi Főiskola a tanulási kompetenciák, az oktatás és a szakképzés fejlesztéséért kiemelkedően közhasznú Alapítvány együttműködésével az EFOP-3.3.6-17 kódszámú, Természettudományos élményprogramok megvalósításának támogatására kiírt pályázat keretében természettudományos élményközpont jött létre Nyíregyházán.

Az EFOP-3.3.6-17-2017-00016 azonosító számú pályázat keretében, melynek intézményünk, az Újfehértói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola is együttműködő partnere, az MTMI Élménycentrum hosszas előkészítő munka után 2019. február 04-én megkezdte működését.

A központ létesítésének és működtetésének célja, hogy hozzájáruljon a köznevelési intézmények programkínálatán és infrastrukturális feltételein túlmutató, minőségi oktatási program és környezet kialakításához, élményszerű tanulás keretében segítve a természettudományi ismeretek oktatásának hatékonyságát.

A projekt keretében egyetemi oktatók és pedagógiai szakértők közreműködésével olyan tanmenetbe illeszthető, kreatív, korszerű, kísérletközpontú, rugalmas oktatási programcsomagok kerültek kidolgozásra, amelyek hozzájárulnak a természettudományos tárgyak népszerűsítéséhez, az informális és nem formális tanulási lehetőségek bővítéséhez, a korszerű, kísérletközpontú, élményszerű oktatás elterjesztéséhez.

A programban részt vevő intézmények számára ingyenes szolgáltatás: nem formális és informális tanulás keretében megszervezett, rendszeresen ismétlődő foglalkozásformák, amelyek a természettudományos ismeretszerzés népszerűsítését szolgálják.

A programokat a Nyíregyházi Egyetem oktatói dolgozták ki, és egyetemi hallgatók bevonásával ők vezetik az élményekre alapuló órákat a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt központ termeiben, ahová a szervezők előre meghatározott időpontban szállítják az Erkel Ferenc és a Vasvári Pál Tagintézmény tanulóit (24-24 fő) havi egy-egy alkalommal.

A természettudományos témakörben – fizika, kémia, biológia, matematika – tartott 2x45 perces foglalkozásokon alkalmanként 6-6 tanuló vesz részt, akik tanórán kívüli környezetben szereznek a mindennapokban alkalmazható természettudományi ismereteket.

A program kiemelten fontos feladata az esélyegyenlőség biztosítása a tehetséggondozás, illetve a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatása által.

 

 

 

 

Határtalanul 2018

Erkeles és Vasváris diákok barangoltak Székelyföldön

A határtalanul pályázatnak köszönhetően idén hetedik alkalommal szerveztünk tanulmányi kirándulást hetedikes diákjainknak határon túli területekre, ahol az ottani magyar történelmi, irodalmi, építészeti emlékekkel, földrajzi szépségekkel ismerkedtek.

Az elnyert pályázati összeg fedezte az utazás, a szállás, az étkezés és a belépők teljes költségét. Idén először 4 napos volt az út, s a 80 gyermek egészen Székelyföldig eljuthatott.

A határt átlépve, Szatmárnémetiben a Római Katolikus Székesegyházat és a Vécsey-palotát tekintettük meg. Ezt követően testvértelepülésünkre, Magyardécsére látogattunk. Az ottani iskolában találkozhattunk a décsei gyerekekkel, átadtuk nekik a játékokból álló ajándékcsomagunkat, s hallottunk arról, milyen nehéz ott a magyar iskolának fennmaradni. A kicsi falu református templománál megkoszorúztuk az első világháborús emlékművet, a székely huszár szobrát, elénekeltük a magyar és a székely himnuszt.

Utunkat folytatva Szamosújváron koszorút helyeztünk el Rózsa Sándor sírjánál, majd válaszúton a Kallós Alapítványt és a Bánffy-kastélyt tekintettük meg. A hosszú nap fáradalmait Aranyosgyéresen a Hotel Tiverben pihentük ki.

A második napon először Segesvárra utaztunk. Ennek a városnak a nevét eddig csak a híres csatáról ismertük. Megcsodáltuk a hangulatos középkori városközpontban a kilenc tornyos vár óratornyát, végigmentünk a 175 fokos iskolások lépcsőjén, amely a várhegyre vezet. Ezt az utat a diákok és tanáraik még ma is minden nap megteszik.

A következő állomásunk Fehéregyháza volt, ahol a Petőfi Múzeumot tekintettük meg. Valójában itt zajlott az a csata, ahol a költő eltűnt. Nagyon megható volt, hogy ezen a helyen állhattunk. Koszorúzással emlékeztünk Petőfire és a ’48-as hősökre.

Ezután a parajdi sóbánya titkaival, történetével ismerkedtünk, majd Korondon, a székely fazekas művészet központjában tettünk rövid sétát a kirakodóvásárban. Utunk során Farkaslakán Tamási Áronra, Szejkén Orbán Balázsra emlékeztünk. Máréfalván csodálatos székelykapuk között sétáltunk, Homoródfürdőn pedig megkóstoltuk a híres borvizet. A tartalmas nap végén a Székelyudvarhelyi Református Kollégiumban már várt a finom vacsora és a kényelmes szállás.

A következő nap Csíkszeredán átutazva a magyarság legnagyobb zarándokhelyére, Csíksomlyóra érkeztünk. A pünkösdi búcsú után egy héttel látogattuk meg ezt a szent helyet, és természetesen felmentünk a két hegy közötti nyeregbe is, ahol a hagyomány szerint napkeltekor időnként megjelenik Szűz Mária, ahogy ott nevezik, Babba Mária, a napba öltözött asszony.

Utunk következő állomásán átkeltünk a Békás-szoros meredek sziklafalai között, s a Gyilkos-tó partján sétálva megismertük a tó legendáját, megfigyelhettük növény- és állatvilágát.

A 4. napon útban hazafelé Kolozsváron, a Házsongárdi temetőben történelmünk és irodalmunk itt nyugvó nagyjaira emlékeztünk. Megcsodáltuk a gótikus stílusú Szent Mihály templomot és Mátyás király híres szobrát. Felemelő élmény volt látni azt a házat, ahol igazságos Mátyás királyunk született.

Körösfőn rövid pihenőt tartva sétáltunk a kirakodóvásárban, megkoszorúztuk Vasvári Pál kopjafáját, majd folytattuk utunkat Újfehértó felé.

Sok-sok ismerettel, nagyszerű élményekkel gazdagodva tértünk haza.

© 2018-2019 www.ujfehertoiskola.hu | adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Webáruház készítés