Újfehétói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Advent az Erkel Ferenc Tagintézményben
2018. 12. 21.

,, Az Úr közel! Szívünket már Karácsony melege tölti el, Sötétben láng lobban, ajtónk előtt áll Krisztus, a jászolban született király."

 

 

 

 

Advent az Erkelben, alsó tagozatban…

,, Az Úr közel!
Szívünket már Karácsony 
melege tölti el,
Sötétben láng lobban,
ajtónk előtt áll
Krisztus, a jászolban 
született király."


Immár hagyománnyá vált nálunk, hogy Advent idején hétfő reggelenként rövid műsor keretében gyújtjuk meg a gyertyákat.
Az idén is így tettük ünnepélyessé a várakozást. Ilyenkor kicsit magunkba szállunk, elcsendesedünk, jobban odafigyelünk szeretteinkre. 
Az advent a reményteli várakozás időszaka. Az ünnep eredete az V. - VI. századra nyúlik vissza. Abban az időben az emberek koszorút fontak vesszőből, fűzfából és fenyőágakból, melyet arany vagy piros színű szalaggal díszítettek.
Minden szín, forma sajátos jelentést hordozott. A zöld a termés színe volt, a piros az életé, az arany és a sárga pedig a fényé. A kör alakú forma az örökkévalóságot jelképezte.
1860-ban alakult ki az a forma, hogy négy gyertyát, az advent négy vasárnapjának jelképét tűzték a koszorúra. Minden héten eggyel több gyertyát gyújtunk meg, a növekvő fény az egyre közeledő ünnepet jelzi. Régen a várakozással teli heteket szigorú böjttel töltötték meg az emberek.
December 4-én, - kivételesen kedden - az első évfolyam, 10-én a második évfolyam,
17-én.pedig a 4./z az SNI-s tanulókkal együtt varázsolták ünnepélyessé a reggeleket.
Valamennyi műsorban követhettük, hogyan építkeztek az előadások az életkori sajátosságoknak megfelelően. A Tanító nénik jól ismerve a gyerekeket, közös verseléssel is segítettek a bátortalanabbaknak. Az elmúlt hetekben a kicsinyek még a klasszikus és mai költők műveivel idézték a telet, de mára már az időjárás maga varázsolta a lábunk alá a ropogó havat. Immár a versek szinte életre keltek! Az összeállításban mindnyájan törekedtünk a változatosságra. Téli dalokkal, Mozart zenei részletével ma már szánon is élvezhettük a tél örömeit. Az elmúlt hetekben remélem velem együtt többen is érezték, hogy az Úr közelít felénk. Minden évfolyam a várakozás örömével töltötte el a hallgatóságot, az apróságokat! Dicséretes, és immár hagyománnyá vált, hogy bevonjuk a kedves Szülőket is! Szívmelengető volt látni, hallani, hogy Anya Gyermekével együtt szerepelt! 
Amelyik Szülő kívülről tanulta meg szövegét, remélem, verstanulásra, talán együtt tanulásra serkenti gyermekét! Minden évfolyamon elhangzott egy karácsonyi ének, amely a kicsiknek, a hallgatóknak igazi ünnepi várakozást jelentett. Az első évfolyam a Mennyből az angyal… a második évfolyam a Szálljatok le, szálljatok le… című dalokkal örvendeztettek meg bennünket.
A 4./z, ma két szólamban, Hotzi Péter hangszerelésében, fuvolás kislánnyal, két klarinétos fiúval kísérve szólaltatták meg a ,,Világíts csak kis gyertyácska” című dalt. Hiszen ez a hét még közelebb visz bennünket a szeretet ünnepéhez, jelezve, hogy tegnap az öröm vasárnapja volt.
Az SNI-s gyerekek is nagyon komolyan vették, hiszen az ő szavalatuk közben gyújtotta meg Igazgató néni a harmadik gyertyát. 
Egy olyan ünnepi sorozat vált hagyománnyá, ahol az alsós gyerekek, Szüleikkel, Vezetőinkkel és a Tanító nénikkel közösen együtt dolgoznak, örülnek, ünnepelnek, egymásra figyelnek!


Gratulálok a Tanító néniknek, akik összeállították, és betanították a műsort!

Ezúton köszönöm meg a gyerekeknek és a kedves Szülőknek a közreműködést, valamint Vezetőink részvételét!

Köszönöm azoknak a Szülőknek a jelenlétét, akik együtt hallgatták a műsort a gyerekekkel!


A hallgatóság fegyelmezett magatartása is mutatta, hogy a Kollégáim munkája igazi ünnepvárást varázsolt az iskolánkba.


Köszönjük mindenkinek! 


Hotziné Brutóczki Ágnes
főszervező

 

 

 

 

 

 

© 2018-2020 www.ujfehertoiskola.hu | adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Webáruház készítés