Újfehétói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
A magyar népmese napja
2020. 10. 07.

A mese olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben.

 

 

 

 

 

 

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy………”

Szeptember 30-án. Benedek Elek születésének évfordulóján a magyar népmese napját ünnepeljük. Ebből az alkalomból iskolánk tanítói, tanárai egy ünnepi óra keretében meseolvasással ajándékozták meg tanulóinkat. Az aulában a diákok egyéni alkotásaiból, meseillusztrációból kiállítást tekinthettünk meg. A mesére mindannyiunknak nagy szüksége van. Nem csak a fantáziánkat, képzelőerőnket fejleszti, hanem a lelkünket is gyógyítja. Meséljünk sokat!

„A mese az az ábécéskönyv , amelyből a gyerek megtanul saját lelkében olvasni.”

                                                                                                          Kukk Csaba Attiláné

                                                                                                                tanító néni

 

A mese olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben.

Először 2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja. Iskolánk, a Vasvári Pál Tagintézmény csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, és minden évben különböző színes programokkal ünnepli ezt a hagyományt.

Az idei évben a gyerekek rajzaiból készült kiállítást nézték meg az iskola diákjai, majd az első órákban a tanító és tanár kollégák meséket olvastak fel, és beszélgettek a népmesei hagyományokról. Jó hangulatban, a mesék világában hamar eltelt a délelőtt. A gyerkőcök újabb élménnyel gazdagodhattak őseink kultúrájából.

Cserbán József
magyartanár

© 2018-2024 www.ujfehertoiskola.hu | adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Webáruház készítés