Újfehétói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
1956. október 23.
2020. 10. 22.

„E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt.” A magyar történelem bővelkedik az idegen uralom és zsarnokság elleni harcokban. Ennek szép példája az 1956-os forradalom és szabadságharc is, amely nemzetünknek a sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca volt.

 

 

 

 

 

A budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és sajnos a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én. És mégis! A magyar nép az egész világ számára megmutatta ekkor erejét és szabadságszeretetét.

 Maga John F. Kennedy, az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke így vallott 1960-ban hőstettünkről: „1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt – bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel.” 

Ezen vezérfonal mentén állította össze Gyetvai Krisztina kolléganőnk irodalmi-történelmi megemlékezését. Kis csapatával, a 7.b osztállyal rádiós műsor keretében adták át számunkra ’56 legfőbb eszméit, e vezér nélküli forradalom fontos eseményeit, a pesti srácok rendületlen hitét. Mindezt alátámasztva a fület gyönyörködtető zenei aláfestésekkel, korabeli idézetek és röpiratok hangulatával, valamint egy csokorra való szép versrészlettel. Az események és a hősök tiszteletére az aulában létrehozott kiállítást már egész héten megtekinthették a gyerekek, ahol a képek és a leírások segítségével napról napra nyomon követhették a forradalom és szabadságharc történéseit. A kiállítás és színvonalas, igényes műsoruk ismét bebizonyította, hogy emlékezni kötelességünk. Ez az örökösök felelőssége. Mert a történelem örökséget hagy, felelősséget rak a késői nemzedékek vállára.

Pál Mónika

© 2018-2024 www.ujfehertoiskola.hu | adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Webáruház készítés