Újfehétói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
  1. október 23-ára emlékeztünk a Vasvári Pál Tagintézményben

„ Most eljött számunkra

Az emlékezés napja,

Mikor szárba szökkent

Hősök áldozatja”

Kedd délután ünnepeltünk tagintézményünkben. Iskolánkban a pesti utca elevenedett meg amit betöltöttek a 8.a, 8.b és a 6.b osztály tanulói, a Pesti srácok. Verseikben a „tovatűnt tegnap üzen a mának”.

  1. október 23-át, ami akkor is egy verőfényes keddi nap volt, sodró lendületű irodalmi összeállítással idézték meg. Megismerhettük az ünnepi zászló történetét. „Valamelyik ablakpárkányon megjelent egy fiatalember,…Kimászott,… ollóval kivágta a csillagos népköztársasági címert a lobogó közepéből.”

Mindnyájan az események hatása alá kerültünk, amely az októberi forradalom kialakulásához vezetett.

Korabeli fotósorozat tárta elénk a részleteket és ikonikus dalok varázsolták el az ünneplő közönséget. Nem meglepő, hogy 1956-os események híre bejárta a világot és e maroknyi nép elszántságát, hazaszeretetét példaértékűvé tette. Gyertyákkal emlékeztek gyerekek.

„És hála a kegyelem

Örök Istenének,

Hogy e fénylő gyertyák

Már szabadon égnek.”

Köszönjük az összeállítást Gyetvai Krisztina tanár néninek, Cserbán József tanár bácsinak, Virág Attila tanár bácsinak és Mile Heléna tanár néninek az ünnepi dekorációt. Gratulálunk a tanulóknak a gyönyörű előadáshoz, anyanyelvünk csodálatos megvalósításához.

Szlávikné Osikóczki Anna
© 2018-2024 www.ujfehertoiskola.hu | adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Webáruház készítés