Újfehétói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

„Lelkünkbe hozhat fényt a sok kis gyertya
nem veszhetünk el, ha figyelünk egymásra.
Sorsot fordíthat egy parányi jótett,
magányos szívbe ha remény, magot ültet.”

November 11. Márton napja. Nagyon sok népszokás kötődik ehhez a naphoz, mely az éves gazdasági munkák lezárásának ideje, és egyben a téli pihenés időszaka is a természet számára. A hagyomány szerint ezen a napon kóstolták meg először az újbort és vágták le először a tömött libákat.

Hagyományainkhoz híven iskolánk 6. a osztályos diákjai (Aranyász Gréta, Béres Liliána, Megyesi Zoé, Rácz Dorina, Tomasovszki Flóra, Órendi Göncöl, Puskás Bence, Szilágyi Bence) rádiós műsor keretében emlékeztek meg erről a napról. Hallhattunk Szent Márton életéről, felelevenítették a naphoz kapcsolódó népszokásokat, dalra is fakadtak, versrészleteket szavaltak.

A hét folyamán az aulában megcsodálhattuk az elkészült műveket, melyből kiállítást szerveztünk. Ezek elkészítésében Palcsu-Doktor Angéla, Mile Heléna, Nagy Mária pedagógusok segítettek.

A 4. a osztályos tanulók „libalakomával” is készültek, zsíros kenyeret hoztak lila hagymával, hisz a mondás úgy tartja: Aki Márton napon libát nem eszik, az egész évben éhezik. 

Köszönet a színvonalas, vidám műsorért Nagy Mária felkészítő pedagógusnak, a szereplő 6. a osztályos gyerekeknek, Virág Attila tanárúrnak, aki a hangosításért felelt.

 
© 2018-2024 www.ujfehertoiskola.hu | adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Webáruház készítés