Újfehétói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

A MAGYAR NYELV NAPJA
A VASVÁRIBAN

 

„Ismergetjük, tanuljuk egész életünkben anyanyelvünket is, ezt a sokszínű,

sokarcú csodát. S minél jobban megismerjük, annál szebbnek, gazdagabbnak,

csillogóbbnak látjuk.”

  (Lőrincze Lajos)

 

            November 13. meghatározó dátum a magyar nyelv történetében. Ezen a jeles napon a magyar nyelvet ünnepeljük, hiszen 1844-ben e napon fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt. Nem egy klasszikus értelemben vett ünnep ez, hiszen az anyanyelv tisztaságának védelmére nem lehet elég egy nap. Célja, hogy ösztönözze a magyar nyelven beszélőket, hogy mindannyian, minden nap, minden nyelvi megnyilatkozásunkban törekedjünk anyanyelvünk gazdagságának, szépségének tudatos megőrzésére.

            A Vasvári Pál Tagintézményben 2018. november 13-án mi is arra törekedtünk, hogy egy játékos vetélkedő segítségével minden felső tagozatos tanulót bevonjunk a magyar nyelv sokszínűségének felfedezésébe. A diákok lelkesen készültek erre a napra: osztályonként 5-6 fős csoportokat alakítottak, csapatnevet választottak, közösen áttanulmányozták az előzetes feladatként kiosztott történeti áttekintést, majd megoldották a játékos nyelvi feladatokat. A megoldáshoz kreativitásukra, csavaros észjárásukra volt szükség, minden csoport nagyon ügyesen dolgozott.

            Az eredményhirdetésen minden tanuló felkészüléséért és munkájáért jutalomban részesült: anyanyelvünkről szóló idézettel ellátott könyvjelzőt, ivólevet és csokoládét kapott. Az évfolyamonként legjobb eredményt elérő csapatokat ezen felül külön tárgyjutalomban is részesítettük. Ez úton szeretnénk köszönetet mondani Béres Józsefné igazgatónő és az Újfehértói Vasvári Pál Általános Iskola Tanulóiért Alapítvány segítségéért, támogatásáért.

Nyelvünk tisztaságának megőrzésére, anyanyelvünk ápolására, védelmére, ünnepnaptól függetlenül, minden nyelvi megnyilvánulásunk alkalmával oda kell figyelnünk. Kazinczy Ferenc szavait idézve: „A nyelv nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes mienk.” Vigyázzunk rá!

Az évfolyamonként legjobb eredményt elérő csapatok:

  1. évfolyam: NyelvÉszek csapata (Bakai Kármen, Gincsai Viktória, Kassák Édua, Kolozsi Korina, Kontyos Kitti, Ötvös Lara)
  2. évfolyam: Tűzokádó sárkányok csapata (Csegény Mihály, Gönczi Adrienn, Halász Viktória, Kinyik Panna, Papp Sándor, Papp Tamás)
  3. évfolyam: Remények csapata (Kardos Péter, Lovas Krisztina, Papp Liliána, Takács Zoltán, Vass Bence, Zsíros János)
  4. évfolyam: Mónikák csapata (Komjáthy Nikolett, Ménfői Zsaklin, Nagy Alexandra, Pásztor Kitti, Szigetvári Boglárka, Urr Boglárka)

 

 

A vetélkedő szervezője:            Gyetvai Krisztina
© 2018-2024 www.ujfehertoiskola.hu | adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Webáruház készítés