Újfehétói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Visszatekintés a Vasvári Pál Tagintézmény eseményeire

Az előző tanév digitális oktatását követően minden gyerek, pedagógus egyaránt örült, hogy ismét személyesen is találkozhattunk.

A viszontlátás örömére boldogsággal töltött el bennünket, így iskolánk hivatalosan is csatlakozott a Boldogiskola Programhoz.

Tagintézményünkben mindig odafigyeltünk a gyerekek lelki jóllétére, de ez a program lehetőséget nyújt arra, hogy különórák és speciális módszerek alkalmazásával tudatosítsuk bennük, hogy „JOBB VELED a VILÁG!” Ezzel a szemlélettel folytattuk a mindennapokban is lelkes oktató-nevelő munkánkat.

A szeptember hónapot a magyar népmese napjával zártuk. Benedek Elekre emlékezve minden osztály lelki tápláléka egy mese volt, melyhez rajzkiállítást is szerveztünk.

Az októberi nevezetes történelmi események közül elsőként október 6-án az aradi vértanúkról emlékeztünk meg, majd október 23-án az 56-os forradalom és szabadságharc eseményeit idéztük fel rádiós műsor keretében.

E hónap nagy feladata volt a már hagyománnyá vált pályaorientációs nap megtartása is. Erre az alkalomra egyaránt készültek a pedagógusok és a gyerekek is különféle szakmák bemutatásával.

Novemberi hónapunk is szorgos munkával telt.

„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható” – ezzel a gondolattal kezdtük a magyar nyelv napját, hangsúlyozva szép magyar nyelvünk ápolásának fontosságát.

Egy másik jeles esemény a Szent Márton napi megemlékezés, hiszen életével és jótetteivel példát mutat mindannyiunk számára. „ Egyetlen jótettnek emléke jobban világít miutánunk, mint ezer fáklyának lobogása.” Ez a gondolat segített minket abban, hogy az év legnagyobb ünnepéhez közeledve mi is örömet okozzunk embertársainknak.

Az adventi időszakra, mint minden évben, nemcsak iskolánkat, második otthonunkat öltöztettük ünnepi díszbe, hanem lelkünket is készítettük a karácsonyra.

Hagyományainkhoz híven az alsós évfolyamok minden hétfőn egy zenés műsorral kedveskedtek az iskola tanárainak és tanulóinak, majd meggyújtottak egy-egy gyertyát az adventi koszorún.

Iskolai életünk egyik legvidámabb napja a Mikulás-nap. December 4-én minden erről szólt. 8 órától az iskolarádión keresztül Szent Miklós püspökről, a Mikulás - napi szokásokról hallhattunk érdekes információkat. Ezek után a „Télapó kesztyűje” c. mese történetébe képzelhettük magunkat.

A várva várt Mikulás délelőtt minden alsós gyermeket megajándékozott. A felső tagozatos tanulók osztályszinten adták át egymásnak a csomagokat. Az ajándékokhoz hozzájárult a Szimita Trade Kft. is, a Nyíregyházi Tankerületi Központ, a diákoknak Milka csokoládéval, a pedagógusoknak szaloncukorral kedveskedett. Délután a városi Mikulás is ellátogatott hozzánk.

Az ezt követő decemberi napokban egyre jobban ráhangolódtunk az ünnepvárásra, karácsonyi dalokat hallgattunk, beszélgettünk a szeretet ünnepéről, az ehhez tartozó hagyományokról.

A téli szünet előtti utolsó napon megajándékoztuk a gyerekeket egy kis kedvességgel, és mindenki elmondhatta a karácsonyi kívánságait.

E nehéz időszak ellenére, amely oly sokszor próbára tett mindannyiunkat, mégis sikerült példát mutatnunk emberségből, megőriznünk, ápolnunk értékeinket, segítenünk egymást. Együtt, közös összefogással sikerült megvalósítanunk terveinket.

A Vasvári Pál Tagintézmény Tantestülete nevében ezzel a verssel kívánunk áldott, békés, szeretetteljes karácsonyt, és boldog új esztendőt!

Aranyosi Ervin: Karácsonyi kívánságom

Amikor kigyúlnak a karácsonyi fények,

együtt kell dobbanni az emberek szívének.

Szóljon idén arról minden mese, ének:

– varázslata van a szív szeretetének.

Nyisd hát meg szívedet, öleld a világot,

minden ember legyen örömmel megáldott,

mosollyal vidíts fel, szóval, öleléssel,

tiszta érzésekkel, mit szívedbe vésel.

Teremts egy szeretőbb, élhetőbb világot,

amilyet az ember eddig még nem látott.

Megfagyott szíveket tölts meg szeretettel,

legyen a világon boldog minden ember!
© 2018-2024 www.ujfehertoiskola.hu | adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Webáruház készítés