Újfehétói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
  1. október 18-án 45 vasváris diák hódította meg Budapestet. A hetedikes és nyolcadikos tanulókat négy pedagógus is kísérte. Hosszú utunk fáradalmait elsőként a Hadtörténeti Múzeum tárlatainak megtekintése közepette pihentük ki.

Ezután kirándulásunk fő helyszínére, A Világ Múmiái elnevezésű kiállításra érkeztünk meg. A földkerekség legnagyobb múmiagyűjteményét az Egyesült Államokban állították össze elismert tudósok, régészek, orvosok és antropológusok együttműködésével. Augusztustól december elejéig kis hazánkban is látható ez az egyedülálló tárlat, mely a világ számos múzeumából, egyeteméről, tudományos szervezetétől és magángyűjteményekből kölcsönzött ember- és állatmúmiákat mutat be. A múmiák és a bemutatott tárgyak valódiságához, eredetiségéhez nem fér kétség. A klasszikus egyiptomi múmiákon túl a gyerekek zsugorított zanza fejeket, lápi lapos múmiákat, ill. kosármúmiákat is megtekinthettek. Nagy érdeklődéssel figyelték a kiállított darabok közt az íbisz, a szent madár, hal, macska, krokodil és nyúl mumifikálódott testeket is. Megdöbbentette őket, hogy a leletek között bizony csecsemőmúmiákat is láthattunk. Diákjainknak tetszett a tárlat magyar vonatkozása is: a váci Fehérek templomában 1994-ben fedeztek fel egy rég elfelejtett föld alatti kriptában egy egész családot. Számtalan érdekességet és tudományos különlegességet nyújtott számunkra ez a kiállítás.

Utunk a Hősök terén vitt keresztül, ahol megálltunk egy közös fotózásra. A vonatindulásig arra is maradt idő, hogy a gyerekek az óriási WestEnd üzleteit végigjárják. Napunk hosszúra nyúlt ugyan, de tartalmasan telt; igen sok élménnyel tértünk haza. A szervezést külön köszönjük Görögné Orsó Tünde kolléganőmnek!

                                                                                                                               Pál Mónika
© 2018-2024 www.ujfehertoiskola.hu | adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Webáruház készítés